TUDÁSTÁR

Textilnek nevezünk minden olyan anyagot, amely rostokból, fonalakból vagy szálakból készül, szövés, kötés, horgolás és egyéb technikák segítségével.

Ahhoz, hogy textilszálakat fonni lehessen, hosszúnak, vékonynak és rugalmasnak kell lenniük.

A növényi rostok cellulóz rostok ból állnak és gyapot, len, kender, juta készül belőlük. 

Az állati rostok pedig fehérjéből állnak és gyapjú, selyem, teve, kecske és lószőr készül belőlük.

A textilrostok több mint a felét adja, ezért az egyik legfontosabb növényi rostunk. Meleg, nedves trópusi éghajlaton termesztik Amerikában, Egyiptomban és Indiában leginkább. Minősége függ a régiótól és az ország adottságaitól. Az amerikai gyapot erős, jó minőségű; az egyiptomi természetes fényű; az indiai durva, gyakran koszos színű és elég rövid szálú.

Pozitiv tulajdonságai: erős, jól mosható és vasalható, nedvesség felvevő, jól festhető

Negativ tulajdonságai: gyürödik, gyúlékony

Anyagok: poplin, denim, fürdő anyagok, batiszt, kordbársony.

A növény szárából nyerik és nedves éghajlaton termesztik, mint Hollandia, Belgium. Lent vászonná dolgozni drága eljárás, ezért szokták keverni más rostokkal is, mint gyapot. 

Pozitiv tulajdonságai: vizes állapotban nagyon erős, gyorsan szárad, 

Negativ tulajdonságai: sötétebb színben halványulhat, gyúlékony, kevésbé formatartó

Anyag: ír lenvászon, damaszt, kézműves vászon, bordűr vászon. 

Érdekesség, hogy valójában az egyiptomi lenvászon pamut és a selyem vászon pedig viszkóz.

A selyem egy szálból áll és az őslepke hernyójából készül. A legszebb selyem a vadselyem, nyers selyem. A kócselyem a megrongálódott selyem, amit szintén felhasználnak sálak és nyakkendők készülnek belőlük. 

Pozitiv tulajdonságai: erős, főleg vizesen, rugalmas, szép fényű, szép színekre lehet festeni

Negativ tulajdonságai: izzadságtól foltos marad, drága

Anyagok: fulárd, taft, chiffon crepe de chine, szatén selyem.

Érdekesség: a selyem nagyon jól immitálható szintetikus anyagok által, szinte nem is lehet a különbséget látni. A gyapjúszálak különféle állatok szőrei, ezek a szálak keratinból (szaru) állnak. A legtöbb gyapjú a juhtól jön. A tevétől a teveszőr, az angóra kecskétől a moher, lámától a lámagyapjú, a perzsai karakul juh bárányától az asztrakaprém, az alpaka juhtól pedig az alpaka gyapjú. De még lehetne sorolni.

Gyapjú típusok:

  • bárány gyapjúnak nevezik az fiatal állat elsö nyírását
  • szűz gyapjúnak az élő juhtól nyert gyapjút
  • csupasz gyapjúnak a levágott juh gyapját, amit vegyi úton távolitanak el az állatról
  • rongy gyapjú az, ami az állatokból kihullik, visszanyert gyapjúnak is nevezik

Pozitiv tulajdonságai: jó nedvességszívó, hideg-meleg tartó, víz visszataszító, rugalmas, gyűrődésmentes, önkioltó (tűz esetén), szennyeződés és zsírálló

Negativ tulajdonságai: könnyen összemegy, kifilcesedhet

Szerencsére a negativ tulajdonságok utókezelésekkel javíthatók.

Ismert gyapjú anyagok: flanel, tweed, loden, serge (kosztüm gyapjú)Ismerünk növényi- és szintetikus vegyi rostokat. A szintetikus rostokat mesterségesen állítják elő

Növényi eredetü vegyi szál peldául: viszkóz, acetát, modal

Szintetikus eredetű például: poliamid (nejlon), poliészter, acryl, pvc

A növényeket és a fákat cellulózok (rostok) alkotják. A viszkóz előállításához főként fákat használnak, amelyeket nagyon finomra hámoznak és darálnak, majd vegyszerekkel hígítják viszkózus folyadékká.

Pozitiv tulajdonságai: kellemes viselet, jól bírja a meleget

Negativ tulajdonságai: főleg vizesen nem erős, fénylik, gyűrődik

Anyagok: bélés anyagok, selyem imitáció (zsorzsett)

A pamut anyag már önmagában egy, a bőr számára kellemes tapintású, igényes anyag. Évtizedek óta fontos alapruha anyag egy gyermek gardróbjában. Könnyű kezelni, mosni, szinte vasalni sem kell. A mai, környezettudatos világban egyre nagyobb figyelmet kap a bio pamut. Mielőtt arra gondolnánk, hogy ez csak divat; érdemes utánanézni, hogy mit is takar ez a kifejezés. Ha az üzletek zöldség-gyümölcs részlegein némelyik előtt a “bio” szó van feltüntetve, tudjuk, hogy ezek vegyi anyagoktól mentes termékek, tehát nem növényvédő szerek, vagy műtrágyák segítségével növekedtek. 

Ugyanigy kell tekintenünk a pamutanyag alapanyagára is, a gyapotra. Az organikus gyapot is mentes minden kémiai szertől és ha egy termesztő ki akarja érdemelni a “bio” jelző, bizony szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Egyszóval az ilyen alapanyagból készült ruhadarab természetes, nem irritálja a bőrt és viselőjének az igényesség érzetét adja.